A szűrés életet ment! 2023-01-08

Tisztelt Páciensek!

Az új évi fogadalmak gyakran összefüggnek az egészséggel, van aki le szeretne fogyni, egészségesebben élni, többet mozogni és olyan is van, aki megfogadja, hogy idén biztosan el fog járni a javasolt szűrővizsgálatokra. 

Magyarországon sajnos rendkívül alacsony a szűrési hajlandóság. A 50-70 éves korosztályban történő vastagbélszűrésre az érintettek mindössze 5,4%-a ment el miközben az EU-ban Magyarországon halnak meg a legtöbben vastagbélrákban. A nők alig 35%-a vesz részt a mammográfiás emlőrákszűrésen és a méhnyakrákszűrésen. 2021-ben több mint 20 ezren haltak meg szív-és érrendszeri megbetegedésben.

Mindenkinek a saját felelőssége, hogy vigyázzon az egészségére és a rendszeresen elvégzett szűréssel megelőzze a súlyosabb betegségek kialakulását. Természetesen nem minden betegség előzhető meg, de rendszeres szűréssel rendkívül sokat tehetünk az egészségünkért.

Az alábbiakban a mindenki számára javasolt szűréseket sorolom fel, ez korcsoportonként és nemenként változó lehet:

A fentieken kívül még számtalan szűrővizsgálat létezik amelyek főleg bizonyos kockázati csoportokban javasoltak.

Kérek mindenkit, hogy a saját érdekében járjon szűrővizsgálatra, mert egy kis egészségtudatossággal, odafigyeléssel sok betegséget meg lehetne előzni.